اگر هر موقع به حرم مطهر حضرت رضا (ع) مشرف شوید، اماکن متبرکه مملو از زائرانی است که از کشورهای مختلف به زیارت مشرف شدهاند، زائرانی که آمارشان سالیانه بین ۵ تا ۷ میلیون نفر است و همین حجم حضور، نیازمند ارائه خدمات و برنامههایی است که مدیریت زائران غیرایرانی حرم مطهر رضوی باید متناسب با نیاز این زائران اجرا کند.
کودکان و نوجوانان مخاطبان مهم این ویژهبرنامهها هستند که این مدیریت نگاه ویژهای به آنان دارد و در مناسبتهای مختلف بستههای متنوع فرهنگی، مذهبی و شاد برای آنان اجرا میکند، غالب این برنامهها رویکرد مبتنی بر آموزههای دینی دارد تا کودکان در این مکان مقدس، لحظاتی به یادماندنی همراه بامعرفت و آگاهی را تجربه کنند.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد ذوالفقاری، مدیر زائران غیرایرانی حرم مطهر رضوی در ادامه به تشریح اقدامات و برنامههایی که در طول یک سال برای کودکان اجرا شده میپردازد و میگوید: ما در مناسبتهایی همچون موالید و شهادت ائمه اطهار (ع) برنامههای متنوع و متفاوتی در فضایی معنوی و معنادار برای کودکان و نوجوانان اجرا میکنیم تا آنها را با معارف اهلبیت (ع) آشنا کنیم و گامی مؤثر در تربیت دینی و ارتقای ارزشهای معنوی در آنان برداشته باشیم.
وی ادامه میدهد: یکی از این برنامهها که در دهه ولایت و به مناسبت عید سعید قربان، ولادت امام هادی (ع) و عید غدیر برگزار شد، ویژهبرنامهای تحت عنوان «عطرالولایه» بود که به تفکیک مناطق جغرافیایی و زبانهای مختلف از جمله غرب آسیا، آسیای مرکزی، شبهقاره و اروپا، برای ردههای سنی مختلف اجرا شد که علاوه بر بهرهمندی از برکات این ایام و ابراز عشق و ارادت خود به اهلبیت (ع)، موجب نزدیکتر شدن دلهای کودکان شد.
وی میافزاید: در قالب این برنامه ما گردهمایی کودکان و نوجوانان با عنوان «من غدیرام» را ترتیب دادیم، اجرای تئاتر با عنوان «شمس الغدیر» به زبان عربی و گروه سرود «خورشید هشتم» به ۵ زبان مختلف، نیز لحظاتی فراموشنشدنی را برای کودکان رقم زد و تنوع فرهنگی را به نمایش گذاشت.
تجربهای متفاوت از عشق و وحدت میان مسلمانان
حجتالاسلام ذوالفقاری ویژهبرنامه «یوم الناصفه» را از دیگر برنامههای سنتی کشورهای عربی عنوان کرد که بهعنوان یک سنت شناخته شده، فرصتی را برای کودکان فراهم آورد تا بهپاس ارادت به اهلبیت (ع) با دوستان و بستگان خود دیدار کرده و به یکدیگر شادباش بگویند.
او با توضیح جزئیات این آیین میگوید: به مناسبت سالروز میلاد منجی عالم بشریت حضرت مهدی (عج) این اقدام جدید و خلاقانه با حضور ۱۴ کودک و نوجوان از کشورهای عربی بهصورت گروهی اجرا شد. این کودکان درحالیکه لباس و پوشش محلی خود را به تن داشتند، چنددقیقهای خدمت برخی مسئولین آستان قدس رسیدند تا ضمن عرض تبریک و شادباش میلاد امامزمان (عج) از زحمات و تلاشهای آنها در حرم مطهر تقدیر و تشکر کنند.
حجتالاسلام ذوالفقاری میافزاید: این جشن نهتنها به ترویج فرهنگ اسلامی و محبت به اهلبیت (ع) کمک میکند، بلکه گامی مؤثر در جهت تربیت دینی کودکان و نوجوانان غیرایرانی به شمار میآید و تجربهای بینظیر از عشق و وحدت میان مسلمانان را به تصویر میکشد.
«هل هلالک یا رمضان»؛ مراسم استقبال از ماه خدا
مدیر زائران غیرایرانی حرم مطهر رضوی بیان میکند: حرم مطهر امام رضا (ع) امسال شاهد برگزاری آیین سنتی «هل هلالک یا رمضان» بود، مراسمی که ریشه در قلب کشورهای مسلمان، بهویژه کشورهای عربی دارد و فرارسیدن ماه مبارک رمضان را بهگونهای متفاوت تبریک میگوید.
وی توضیح میدهد: این مراسم که با حضور کودکان و نوجوانان غیرایرانی برگزار شد، شکوه و معنویت خاصی به همراه داشت. گروههای کودک و نوجوان فانوس به دست، درحالیکه اشعاری زیبا در مدح اهلبیت (ع) و برکات ماه رمضان سر میدادند، حلول این ماه عزیز را در حرم مطهر رضوی، به شکلی متفاوت و زیبا به زائران و مجاوران تبریک گفتند.
حجتالاسلام ذوالفقاری ادامه میدهد: در این مراسم ۴۰ کودک و نوجوان از ۱۴ ملیت مختلف با فانوسهای درخشان در دست، از صحنها و رواقهای مختلف عبور کرده و سرودهایی از عشق و ایمان در وصف ماه مبارک رمضان میخواندند و نویدبخش آغاز ضیافتی الهی بودند.
به گفته وی، این حرکت نمادین، فضایی پر از نور و معنویت را در آستانه ماه رمضان به وجود آورد و کودکان با سرودهایی زیبا به استقبال ماه خدا رفتند. حضور این کودکان از ملیتهای مختلف، جلوهای جهانی به مراسم بخشید و پیامی از وحدت و همدلی را به همه مسلمانان جهان مخابره کرد.
«بشائر المیلاد» جشنوارهای شگفتانگیز در دهه کرامت
حجتالاسلام ذوالفقاری ادامه میدهد: به لطف خداوند متعال و با عنایت امام هشتم(ع)، ویژهبرنامه فرهنگی و دینی بشائرالمیلاد برای کودکان زائر عربزبان حرم رضوی در ایام دهه کرامت به وقوع پیوست. برنامه بشائرالمیلاد فرصتی فراهم کرد تا زائران و میهمانان عربزبان در کنار هم با شادی و نشاط، از برکات این ایام بهرهمند شوند و یاد و خاطره اهلبیت (ع) را در دلها زنده نگه دارند.
وی میافزاید: یکی از مهمترین برنامههایی که شوروشوق را به اوج رساند مراسم جشن تکلیف دختران از ۱۵ ملیت مختلف بود که فرصتی بینظیر برای جوانان فراهم آورد تا بافرهنگ غنی اسلامی آشنا شوند و در مسیر رشد معنوی گام بردارند. همچنین کودکان و نوجوانان از ۱۵ ملیت با رنگهای شاد، بزرگترین نقاشی با موضوع امام رضا (ع) را خلق کردند و خلاقیتهای خود را به نمایش گذاشتند.
مسابقه حفظ زیارت عاشورا و زیارت وارث
مدیر زائرین غیرایرانی حرم مطهر رضوی، مسابقه حفظ زیارت عاشورا و زیارت وارث را برنامه دیگری عنوان میکند که در ماههای محرم و صفر باهدف ترویج و تقویت مبانی دینی و تربیت نسل جوان در میان نوجوانان زائر عربزبان انجام شد.
وی میافزاید:این برنامه با استقبال گسترده نوجوانان و خانوادههایشان مواجه شد و فرصتی شد تا کودکان و نوجوانان در فضای معنوی حرم مطهر، مهارتهای حفظ ادعیه را تقویت کنند. تأثیرات مثبت این طرح بر تربیت دینی آنان قابلمشاهده بود؛ چرا که والدین نیز از بازخوردهای خود ابراز رضایت کردند و این نشاندهنده موفقیت این برنامه در تقویت روحیه دینی و مذهبی فرزندانشان بود.
بزرگترین نقاشی کودکان جهان اسلام در حرم
مدیر زائرین غیرایرانی حرم مطهر رضوی دررابطهبا یک اثر هنری نیز میگوید: طرح بزرگترین نقاشی ویژه کودکان جهان اسلام برای دومین سال متوالی در حرم رضوی اجرا شد و به یکی از برجستهترین برنامههای فرهنگی این دهه تبدیل گشت.
وی توضیح میدهد: یک بوم نقاشی عظیم به ابعاد ۸۰ متر مربع در نگارگذر صحن غدیر پهن شد و ۶۵۰ کودک و نوجوان از ۱۵ ملیت مختلف جهان اسلام با شور و هیجان به رنگآمیزی و نقاشی پرداختند. در این میان، فضای اختصاصی برای کودکان زیر ۶ سال نیز فراهم شده بود تا آنها نیز با سایرین همراه شوند.
حجتالاسلام ذوالفقاری میافزاید: یکی از بخشهای جذاب این مراسم، اجرای سرود چندزبانه و برنامه شاد «عمو روحانی» بود که با استقبال بینظیر کودکان روبهرو شد. این رویداد نهتنها بهعنوان یک جشن، بلکه بهعنوان نمادی از همبستگی و وحدت کودکان مسلمان در سایه حرم مطهر رضوی به یادگار ماند.
شکوه جشن تکلیف بینالمللی
حجتالاسلاموالمسلمین سید محمد ذوالفقاری، مدیر زائرین غیرایرانی حرم مطهر رضوی، رسیدن به سن تکلیف را یکی از مهمترین مراحل زندگی هر انسان ذکر میکند ادامه میدهد: به همین بهانه جشن تکلیف باشکوهی با حضور بیش از ۵۵۰ دختر تازه مکلف از ۱۷ کشور اسلامی در حرم مطهر امام رضا (ع) باهدف تبیین جایگاه عبودیت و بندگی برگزار شد و برنامههای متنوع از جمله اجرای سرود، مسابقه فرهنگی، خاطرهنویسی و قرائت سوگندنامه اجرا شد.
مدیر زائران غیرایرانی حرم مطهر رضوی در پایان میافزاید: یکی از مؤثرترین بخشهای این رویداد، اهدای تاج بندگی به دختران تازه مکلف بود که نشاندهنده آغاز مرحلهای جدید از زندگی دینی آنها بود و این لحظه احساسی، با اشک شوق خانوادهها همراه بود که بهعنوان یک خاطره شیرین و ماندگار در ذهن شرکتکنندگان حک شد.
نظر شما